Πριν από λίγες ημέρες όπως σας έχω ενημερώσει ήδη, έφτασαν στην χώρα μας τα νέα μοντέλα της JVC. Ο “μικρός” της home cinema σειράς, ο DLA-X5500 βρέθηκε στα χέρια μου για περίπου μία βδομάδα και θα προσπαθήσω μέσα από αυτό εδώ το άρθρο να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου.
Ας ξεκινήσω παραθέτοντας τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του μικρού διαμαντιού της JVC
- Resolution : 1920X1080 (3840×2160 in e-shift mode)
- Brightness : 1800 lumens
- Lamp : NSH 265W
- Lamp life : up to 4500 hours in low mode
- Device : 6th generation 0.7″ DILA device X3
- Contrast : Native: 40,000:1, Dynamic: 400,000:1
- Lens shift : +/-80% vertical & +/-34% horizontal, motorized
- Lens : 2X zoom & focus, motorised
- Connectors: HDMI x 2 (3D, Deep Colour/HDCP 2.2), RS-232C (D-sub 9pin) x 1, LAN (RJ-45) x 1, Trigger x 1 (Mini jack), 3D Sync x 1 (Mini DIN)
Ο Χ5500 αποτελεί στην ουσία μία αναβάθμιση του προηγούμενου μοντέλου X5000. Τι παραπάνω έχει να προσφέρει?
- Αυξημένη φωτεινότητα κατά 100 lumen
- Ειδικό mode με ελάχιστο input lag (gaming mode)
- Πλήρη συμβατότητα με HDR hybrid log-gamma
- Βελτιωμένη Motion Enhance technology για καθαρότερη εικόνα στις γρήγορες σκηνές
- HDMI 2.0b (from HDMI 2.0a)
- Αυτόματο συγχρονισμό με HDR πηγές
- Νέα MPC μηχανή για ακόμα πιο ρεαλιστική απεικόνιση σήματος 4Κ
O X5500 ήρθε στα χέρια μου καινούργιος, σφραγισμένος στο κουτί του και όπως καταλαβαίνετε οφείλω να αφιερώσω μερικά screenshots για το ξεπακετάρισμα του…
Δυο “οχήματα” διασκέδασης από διαφορετικές εποχές… και τα δύο υπέροχα…
Ο X5500 είναι χρώματος μαύρο ματ (βγαίνει και σε λευκό) άλλα δεν είναι το ματ των προηγούμενων σειρών, έχει μια διαφορετική χρωματική υφή που δεν μου είναι εύκολο να σας την περιγράψω.
Ο προβολέας δεν στήθηκε στο γνωστό “στρατηγείο” του projectorjunkies άλλα στο φιλόξενο και εξαιρετικό home cinema χώρο του φίλου Παναγιώτη, και ο λόγος ήταν ότι εκεί θα είχαμε την δυνατότητα να τον δούμε πιο άνετα περισσότεροι από ένας άνθρωποι σε συνθήκες σχεδόν ιδανικές μιας και μιλάμε για χώρο σχεδόν bat cave, όπως και έγινε δηλαδή…
Στον χώρο του Παναγιώτη δεσπόζει και ο προσωπικός του προβολέας ένας JVC X35 και σίγουρα αποτέλεσε και ένα μέτρο σύγκρισης για αυτό εδώ το review.
O Χ5500 στήθηκε ιδανικά στα 5 μέτρα περίπου απέναντι από μία Stewart Studiotek σταθερή οθόνη 100 ιντσών και συνδέθηκε με ένα HTPC και έναν samsung UBD-K8500 4Κ HDR player.
Αφου κεντραρίστηκε σωστά ο προβολέας και κάναμε σωστό focus στην εικόνα αρχίσαμε να παρατηρούμε τι πουλιά πιάνει ο X5500 στον τομέα φακός και σύγκλιση. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ο πιο προσεγμένος προβολέας της JVC που έχει βγει στην αγορά όσο αφορά την ομοιομορφία ευκρίνειας του φακού και την σύγκλιση των τριών πάνελ, αγγίζοντας και στους δυο τομείς την τελειότητα.
Τα μενού του προβολέα είναι τα γνωστά ήδη από τον προηγούμενο X5000 οπότε δεν θα μπω στην διαδικασία να σας τα ξαναπαρουσιάσω και θα περάσω κατευθείαν στο ψητό…
Μετρήσεις…
Το mode natural είναι και το καλύτερο όσο αφορά θέαση HD υλικού παραδοσιακά πλέον στους JVC και αυτό επιβεβαιώθηκε και στις μετρήσεις..
Αψογος out of the box σε κλίμακα RGB και καμπύλη gamma ο Χ5500 κάνοντας το calibration ΜΗ απαραίτητο. Δεν ακούμπησα κανένα ρυθμιστικό του διότι πολύ απλά δεν χρειάζεται. Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί και να κάνει μικρορύθμιση, αυτό του το επιτρέπει ο X5500 με τα πλήρης ρυθμιστικά εικόνας που διαθέτει, άλλα με τέτοια άψογη συμπεριφορά που ήδη έχει μην περιμένετε να δείτε κάποια διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.
Calibration free λοιπόν ο X5500…ένας κανονικός plug & play προβολέας…και μακράν ο καλύτερος out of the box JVC που έχω μετρήσει ποτέ.
Χρωματικά δείχνει εξαιρετική συμπεριφορά. Μην σας τρομάζουν τα υπερκορεσμένα 100άρια στο πράσινο/κίτρινο/κόκκινο διότι αυτά που μας ενδιαφέρουν σε θέαση υλικού είναι οι ενδιάμεσες διαβαθμίσεις και η γραμμικότητα τους…
Σε μέτρηση φωτεινότητας ο X5500 απέδωσε από 550 lumen (lamp low, manual ιριδα full close) μέχρι 1250 lumen (lamp high, ίριδα full open). Η μέτρηση αυτή έγινε με τον προβολέα στα 5 μέτρα από την 100άρα οθόνη και όχι στις συνθήκες που συνήθως κάνω μετρήσεις φωτεινότητας (θέση φακού wide σε κάδρο ενός τετραγωνικού) οπότε δεν μπορεί να είναι άμεσα συγκρίσιμη με άλλες μετρήσεις που θα διαβάσετε ή έχετε διαβάσει σε review εδώ στο projectorjunkies.
Θεωρητικά θα έλεγα ότι ο προβολέας σε ιδανικές συνθήκες μέτρησης φωτεινότητας είναι πολύ κοντά στα ανακοινώσιμα νούμερα της εταιρίας.
Σειρά είχε η μέτρηση on/off contrast. To CA813 στήθηκε περίπου 60 πόντους από τον προβολέα, ο φακός ρυθμίστηκε σε θέση tele και ξεκινήσαμε…
32.000:1 με λάμπα low και ίριδα τελείως κλειστή και 22.000:1 με λάμπα high και ίριδα τελείως ανοιχτή μου έδωσε ο X5500. Να θυμίσω απλά ότι τα αντίστοιχα νούμερα του X5000 ήταν 25.000:1 και 17.000:1.
Εντυπώσεις
Η πρώτη θετική εντύπωση όπως έγραψα και παραπάνω έρχεται από την ευκρίνεια και το ομοιόμορφο focus του φακού του X5500. Κάνεις focus με οποιοδήποτε σημείο της εικόνας χωρίς να προβληματίζεσαι για το υπόλοιπο κάδρο το οποίο ακολουθεί πιστά. Θα μου πεις περίμενες κάτι διαφορετικό?όχι… 🙂
Σε αντίστοιχα κορυφαία επίπεδα κυμαίνεται η σύγκλιση των τριών πάνελ άλλα και η ομοιομορφία λευκού από άκρη σε άκρη του κάδρου συνεχίζοντας την καλή παράδοση του X5000 τον οποίο αντικαθιστά.
Αφού περάσαμε μια σειρά από patterns μόνο για να διαπιστώσουμε την άρτια συμπεριφορά του X5500 αρχίσαμε να προβάλουμε HD υλικό από το HTPC…
Φως…πολύ φως…
Ο Χ5500 είναι πραγματικά φωτεινό κανόνι. Παίξαμε με τις ρυθμίσεις της ίριδας και καταλήξαμε στο να προβάλουμε με lamp low και ίριδα τελείως κλειστή, κάτι που μας έδινε μια φωτεινότητα στο κάδρο μας 17-18 fl. Η αλήθεια είναι ότι αν μπορούσαμε να μειώσουμε και άλλο την φωτεινότητα του θα το κάναμε…
Η πολύ καλή εργοστασιακή του ρύθμιση φάνηκε από τα πρώτα λεπτά σε θέαση HD υλικού και το τελικό αποτέλεσμα που εισέπρατταν τα μάτια μας στο 100άρι πανί μας εντυπωσίασε. Εικόνα με περίσσιο contrast σε όλες τις διαβαθμίσεις, πλούσια χρωματική παλέτα, ευκρίνεια και οξύτητα σε κορυφαία επίπεδα αποτελούν τον απόλυτο συνδυασμό για απολαυστική θέαση. Αυτή την θέαση προσφέρει ο Χ5500 στον τυχερό ιδιοκτήτη του…
Μετά από αυτά τα screenshots χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι?δεν νομίζω… ούτως ή άλλως σε αυτό το review έχουμε και ένα 4K HDR να ασχοληθούμε…
4K HDR
Το 4Κ HDR σε πολλούς ίσως είναι άγνωστο οπότε ας πούμε λίγα λόγια…
Το HDR (high dynamic range) είναι το καινούργιο πρότυπο όσο αφορά το mastering των 4K ταινιών και φέρνει κάποιες αλλαγές σε αυτά που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.
- Πρώτα από όλα πολύ μεγαλύτερο εύρος μεταξύ του λευκού και του μαύρου, πόσο μεγαλύτερο?όσο μπορεί το μέσο μας να αποδώσει στην ουσία. Το ιδανικό είναι 20.000:1 σε μία LCD τηλεόραση με peak λευκού τα 1000 nits και 1.000.000 :1 σε τηλεόραση OLED με peak λευκού τα 540 nits (έτσι έχουν θεσπίσει τουλάχιστον). Aυτό το μεγάλο εύρος με το οποίο έχει γίνει mastering η 4K HDR ταινία υποτίθεται ότι θα μας δώσει φωτεινότερες φωτεινές σκηνές και σκοτεινότερες σκοτεινές έτσι ώστε τα μάτια μας θα λαμβάνουν μεγαλύτερο εύρος contrast πιο κοντά στο πραγματικό εκεί στον έξω κόσμο. (Στους προβολείς τώρα, μόνο ένας JVC μπορεί να πλησιάσει τις απαιτήσεις αυτού του πρότυπου μιας και ο μόνος με πραγματικά υψηλό contrast).
- Δεύτερη αλλαγή είναι το βάθος χρώματος όπου από τα 8 bit περνάει στα 10. Από 16 εκατομμύρια αποχρώσεις δηλαδή που μπορεί να πάρει το κάθε pixel της εικόνας σε ένα μέσο προβολής το HDR περνάει στο 1 δισεκατομμύριο αποχρώσεις.
- Tρίτη αλλαγή είναι αυτή του χρωματικού φάσματος το οποίο μεγαλώνει από το rec.709 στο BT2020.
Τέλος διαφορετικός είναι και ο τρόπος που player και μέσο προβολής συνεννοούνται όσο αφορά την σωστή απεικόνιση του HDR υλικού, πιο συγκεκριμένος. Το player στέλνει τις extra πληροφορίες “ενίσχυσης του contrast” (αν μπορούμε να το πούμε έτσι) ξεχωριστά μέσα από το σήμα βίντεο (σε μορφή metadata) και αν το μέσο προβολής μας είναι HDR τις ακολουθεί πιστά ενώ αν δεν είναι απλά τις αγνοεί και παίζει το υλικό με τις γνωστές “αναλογικές” μεθόδους SDR που ξέραμε μέχρι σήμερα. Κάπου εδώ να πούμε ότι ο X5500 είναι πλήρως συμβατός και με το hybrid log gamma, ένα καινούργιο πρότυπο που δεν κάνει χρήση metadata και θα αρχίσει να χρησιμοποιείται αργότερα μέσα στο 2017.
Αυτά ως απλοποιημένη περίληψη ώστε να γίνει στο περίπου κατανοητό από όλους σας το περιβόητο HDR…
Πάμε τώρα να δούμε τι έδειξαν οι δοκιμές στον Χ5500 σε προβολή υλικού 4K HDR..
(υποσημείωση, ο X5500 δεν είναι ανάλυσης native 4K αλλά με τον μηχανισμό e-shift4 που διαθέτει και που μετακινεί τα pixel διαγωνίως σε πολύ υψηλές ταχύτητες πετυχαίνει μια απεικόνιση κοντά στο 80% θα λέγαμε ενός native 4K μέσου)
Με το που πατήσουμε play στο 4K player σε δισκάκι 4K HDR τότε τα metadata μεταφράζονται από τον προβολέα και αυτομάτως γυρίζει σε mode HDR. Τι σημαίνει αυτό?
Ο προβολέας γυρίζει όλα του τα mode (color, gamma, rgb) σε προρυθμισμένα HDR modes, ανοίγει την ίριδα του τέρμα και βάζει την λάμπα του σε θέση high.
Κάπου εδώ αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα που μετά από αρκετές δοκιμές καταλήξαμε ότι οφείλεται σε “ασυνεννοησία” μεταξύ samsung και X5500, κάτι που θεωρώ ότι θα λυθεί με firmware upgrade από μία από τις δυο εταιρίες.
Το πρόβλημα βέβαια λύθηκε στην πορεία του εν μέρη (μόνο όμως όσο αφορά θέαση HDR υλικού από δισκάκι ενώ παρέμεινε για υλικό από σκληρό δίσκο) χωρίς ποτέ να καταλάβουμε πως…
Το πρόβλημα ήταν το εξής..
Μόλις ο προβολέας κλείδωνε σε 4Κ HDR mode η εικόνα απλά καταστρεφόταν σε όλους τους τομείς. Χρώματα υπερκορεσμένα σε βαθμό κακουργήματος, διαβαθμίσεις καμένες στα ψηλά και χαμένες στα χαμηλά. Δείτε και θα καταλάβετε..
Τα πράγματα διορθωνόταν κάπως αν επιλέγαμε standard color mode, άλλα και πάλι η εικόνα δεν βλεπόταν, δεν είχε καν την ευκρίνεια που θα έπρεπε…
Παίζοντας με διάφορες ρυθμίσεις και χωρίς στην ουσία να αλλάξουμε κάποιες μόνιμα, το πρόβλημα λύθηκε όπως είπα άλλα μόνο για από HDR δισκάκι blu-ray . Αυτό όμως μας επέτρεψε να δούμε και να δοκιμάσουμε και τον X5500 άλλα και το HDR πρότυπο.
Βάζοντας σε UHD blu-ray την ταινία Lucy η πρώτη εικόνα που επιλέγεις και γλώσσα για την ταινία είναι εντυπωσιακή. Ο φωτογραφικός φακός έπιασε απλά ένα ποσοστό του WOW…
Προχωρώντας στην ταινία αυτό που διαπίστωσα είναι ότι η αναλυτικότητα του 4K είναι δώρον άδωρο αν δεν βλέπεις σε οθόνη μεγαλύτερη από 120 ίντσες και αν δεν κάθεσαι στα 2,5 max 3 μέτρα. Αλλα και εκεί ακόμα οι διαφορές ήταν μικρές σε σχέση με το αντίστοιχο 2Κ υλικό. Να σας το δώσω σε ποσοστό?περίπου 10% καλύτερη αναλυτικότητα/ευκρίνεια εισέπραξα. Οχι κάτι συνταρακτικό δηλαδή..
Από θέμα contrast η εικόνα ναι μεν απέκτησε ένα τρομερό punch εξαιτίας την αβυσσαλέας φωτεινότητας και του υψηλού contrast του X5500 άλλα είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αν δώσω τα πάντα τέρμα και ρυθμίσω και αναλόγως το gamma του σε 2K υλικό δεν θα απείχαν και πολύ οι δυο εικόνες…(δεν το έκανα, υποθέτω..)
Γενικά θα έλεγα ότι η εικόνα του X5500 είναι εντυπωσιακή σε HDR προβολή, άλλα μόλις αρχίζεις και το ψάχνεις λίγο πιο τεχνικά το θέμα κάπως προσγειώνεται στα μάτια σου η όλη φάση.
Χρωματικά μου άρεσε καλύτερα το HDR από το 2Κ υλικό, στα μάτια μου ήταν πιο φυσικές οι αποχρώσεις και πιο εντυπωσιακή η όλη χρωματική παλέτα.
Σε σκοτεινές σκηνές δεν διαπίστωσα κάποια σημαντική βελτίωση (πλην κάποιων φωτεινών αντικειμένων που σαφώς ήταν πιο ανάγλυφα στο HDR), άλλα δεν υπήρχε η δυνατότητα για προβολή side by side οπότε στέκομαι μόνο στην μνήμη μου.
Οι σκοτεινές σκηνές είχαν περίπου την ίδια φωτεινότητα με το 2Κ υλικό παρόλο που ο προβολέας έβγαζε σχεδόν τριπλάσια φωτεινότητα ως ρύθμιση, αυτό δείχνει πόσο διαφορετικά είναι γραμμένες οι διαβαθμίσεις στο HDR ώστε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την μεγαλύτερη δυναμική περιοχή, άλλα και πόσο καλή διαχείριση κάνει ο X5500 που ακόμα και σε τέτοια νούμερα φωτεινότητας αν του δώσεις υλικό γραμμένο χαμηλά έχει τον τρόπο να τα παίξει “χαμηλά”…
Ας κάνουμε και μία φωτογραφική σύγκριση μεταξύ 4K HDR και 2Κ…
Πάνω 2Κ κάτω 4Κ HDR (δυστυχώς η λήψη του ίδιου ακριβώς καρέ ήταν εξαιρετικά δύσκολη μιας και έπαιζαν δυο διαφορετικοί players)
Επίλογος
X5500
Το νέο μοντέλο της JVC απλά παραλαμβάνει τα σκήπτρα από το μοντέλο που αντικαθιστά και συνεχίζει να απολαμβάνει τον κόσμο από εκεί ψηλά στον θρόνο του. Η εικόνα του θέτει τα standards στον κόσμο της βιντεοπροβολής, standards που ο X5500 μετακόμισε ακόμα ψηλότερα για φέτος. Είναι προβολέας όνειρο κάθε χομπίστα βιντεοπροβολάκια, και όχι άδικα θα πρόσθετα.
4K HDR
Eίναι σίγουρα ένα βήμα προς τα μπροστά άλλα πολύς ντόρος για λίγα οφέλη τελικά. Για εμένα το σημερινό hardware δεν συμβαδίζει με πρότυπα σαν το HDR. Σαφώς καλύτερη εικόνα θα δει κάποιος που θα παίξει 2Κ σε τηλεόραση OLED π.χ παρά 4K HDR υλικό σε μία LCD ή σε έναν προβολέα. Σαν ιδέα είναι καλή, τεχνικά τουλάχιστον, βρίσκεται όμως σε πολύ πρώιμο στάδιο, τα standards αλλάζουν διαρκώς και η βελτίωση σε contrast που περιμένουμε σε θέμα hardware δεν έρχεται. Στην διάρκεια των δοκιμών είχα την ευκαιρία να δω HDR και σε LCD τηλεόραση της Samsung (μοντέλο δεν θυμάμαι, όλα το ίδιο μου μοιάζουν..) και δεν εντυπωσιάστηκα. Ναι..σαφώς και αν δεις ένα ηλιόλουστο πλάνο στα 500 nits φωτεινότητα θα πεις WOW άλλα μόλις χρειαστεί να δεις σκοτεινές ή μεικτές σκηνές το πέπλο κάνει την εικόνα (τουλάχιστον στα μάτια μου) σχεδόν unwatchable.
Ο X5500 να πούμε ότι είναι διαθέσιμος στην χώρα μας μέσω της επίσημης αντιπροσωπείας LEC HELLAS (www.projectorcenter.gr) και μάλιστα για μικρό χρονικό διάστημα θα τρέχει και μια ιδιαιτέρως δελεαστική προσφορά!
Αν νομίζατε στο σπίτι του Παναγιώτη πλήξαμε μόνοι μας με μετρήσεις και δοκιμές κάνετε λάθος, εκλεκτοί φίλοι από το AVclub βρεθήκαμε σε αυτή τη δοκιμή (σε μέρος της έστω) άλλα δυστυχώς δεν βγάλαμε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα διότι στο κεφάλι του Γιάννη Χατζηγεωργίου όπως βλέπετε και στην φωτογραφία προβαλλόταν μέρος της εικόνας του X5500 και δεν έφτανε ποτέ στην Stewart …οπότε… 🙂
Καλές προβολές,
Νίκος Τσώλας
3 Comments
Οταν γυρνάει σε hdr είπες ότι ο προβολέας γυρνάει σε άλλη κατάσταση κι ανοίγει τέρμα την ίριδα και βάζει την λάμπα στην υψηλή ισχύ της, αυτό χειροκίνητα να το παρακάμψεις και να αφήσεις τη λάμπα στη χαμηλή ισχύ και την ίριδα όπου θες εσύ σ αφήνει ή κλειδώνει και δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτα;
αφού κλειδώσει μπορείς να πειράξεις τα πάντα όσο αφορά ρυθμίσεις..
Νικο μια ερωτηση και απο εμενα. Αξιζει τα παραπανω χρηματα ο χ5500 σε σχεση με τον χ5000? Αν καποιος μπορες να βρει τον χ5000 με πολυ λιγοτερα(πανω απο 1000 διαοφρα) με ευρωπαικη εγγυηση που ισχυει και Ελλαδα αξιζει να δωσει 4500 ευρω για τον χ5500? Επισης μηπως ξερεις τιποτα για την τιμη του χ5000 αν θα μειωθει η τιμη του απο εδω αντιπροσωπεια?